Sinds een aantal maanden ben ik samen met een aantal buurtbewoners druk bezig om een G100 voor onze wijk te organiseren. David Van Reybrouck's verhaal over deze nieuwe vorm om de democratie nieuw leven in te blazen sprak me erg aan.

We kunnen binnen het frame, dat elke avond in de rij talkshows voorbijkomt veel meeklappen vanaf de bank maar we kunnen ook de koe bij de horen pakken en zelf met iets komen dat mogelijk wel zin geeft aan de democratie waarin we leven, werken, wonen.

Inmiddels loopt het goed vol. Vandaag hadden we 104 aanmeldingen. Er zijn meer mensen die van de bank af komen.

Dat geloof in burgerinitiatief, zag ik afgelopen week ook bevestigd in een actie die voortkwam uit een voorstelling op Noorderzon. Een gezelschap met de naam Kaleider nodigde ons uit om als toeschouwer (12,50) of als deelnemer (10,00) aan te schuiven. Ik koos voor het laatste en zat even later met 15 anderen aan een tafel met om ons heen drie rijen publiek.

Een strenge mevrouw legde ons vervolgens uit dat we 350,-- te verdelen hadden mits we ons aan drie regels zouden conformeren; legaal doel, geen goed doel en unanieme overeenstemming. Lang verhaal kort, we kwamen er uit, kwamen op het idee een bootje te kopen, daarmee zelf te gaan varen maar ook aanbieden aan hen die tijdens een boottochtje een beetje zwerfvuil uit de Groninger diepenring wilden gaan halen. Mensen uit het publiek werden steeds enthousiaster en sloten zich aan, doneerden bijdragen. We bedachten een naam; Clean the Shitty. Aan mij werd gevraagd of ik een boot zou willen kopen en een ligplaats zoeken. Na afloop was er zelfs zoveel enthousiasme dat me door publiek dat naar buiten liep nog gevraagd werd of ze op mijn rekening nog wat geld mochten storten.

Na de voorstelling ging ik met kleine 500,-- naar huis en zocht op internet een geschikte boot. In Drachten bleek iemand een boot met een fluistermotor aan te bieden. Ik belde hem legde uit waar hij voor bedoeld was. De man was zo blij met dit doel dat hij gelijk voldoende met zijn prijs zakte om tot koop over te gaan. Hij had de boot bij een actie gebruikt had om zwerfvuil in Friesland op te pikken. De boot kreeg een 2e leven dus.

Vervolgens mensen en vervoer geregeld en gister is de boot op plaats van bestemming te water gelaten.

Een mooi voorbeeld van hoe snel burgers die elkaar totaal niet kennen met elkaar bereid zijn om de schouders onder een project te zetten en tot een succes te maken.

29 september gaan we met 100 burgers aan tafel zitten en bedenken welke projecten we willen starten in onze oranjewijk in Groningen.

ik heb er zin in!

Bericht informatie:

Publicatie datum: 12-09-18

Andere blog berichten

FEESTELIJKE OPENING POP-UP HUISKAMER ORANJEWIJK
3 dec. 2018 09:03
Groningen – Op feestelijke wijze is gisteren, zaterdag 1 december, aan de Wilhelminakade naast de Jumbo Supermarkt een bijzonder bewoners-initiatief…
Lees verder
FOTO'S G100
27 okt. 2018 16:37
Een foto reportage van de bijeenkomst
Lees verder
Het begin
12 sep. 2018 13:15
Sinds een aantal maanden ben ik samen met een aantal buurtbewoners druk bezig om een G100 voor onze wijk te organiseren. David Van Reybrouck's verhaal…
Lees verder
Inloggen voor beheerders